Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon'da gerçekleşen toplantıya, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Hikmet Çelik, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen, Yaş Sebze Meyve, Balıkçılar ve  Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, pazar esnafı ve basın mensupları katıldı. 

Whatsapp Image 2025 04 29 At 16.27.14

Programda konuşan Eskişehir Pazarcılar Odası Başkanı Mehmet Çiçek, "Bu projede bize destek veren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüze, AK Parti il başkanlarımıza teşekkür ediyorum. Pazarımız yıkıldığında yerimiz Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na geçmişti. Daha sonra tekrar Büyükşehir Belediyesi’ne tahsis edildi. Bu süreçte en büyük desteği sağlayan Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ayşe Ünlüce’ye özellikle teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2025 04 29 At 16.27.11 (1)
Eskişehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen ise yaptığı açıklamada şu cümlelere yer verdi:
"Bu proje, Eskişehir’deki uyumun sağlanmasına atılan ilk adımdır. Bu projede emeği geçen başta Büyükşehir Belediye Başkanımıza, milletvekillerimize ve Çevre Şehircilik İl Müdürümüze çok teşekkür ediyorum. Gerçekten eskiden bir taraf bir tarafa, diğer taraf başka bir tarafa çekerdi; şehirde önemli projeler yapılamıyordu. Ancak bu projede, çok özveriyle çalışan Büyükşehir Belediye Başkanımıza, Çevre Şehircilik İl Müdürümüze ve her türlü emeğini esirgemeyen siyasi partilerimizin il başkanlarına, ayrıca Talat Yalaz ve Gürhan Albayrak’a çok teşekkür ediyoruz.

Whatsapp Image 2025 04 29 At 16.27.11

Süreç hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Hikmet Çelik ise yaptığı açıklamada:
"Bu kapalı pazar sürecinin üç dört yıldır şehrimizin gündeminde olmasının sürecini anlatmak istiyorum. Zira yerel medyamız bu konuyu çok defa şehrimizde paylaştığında, bazı kirli bilgi demeyeceğimiz, ancak kirli algılarla desteklenen haberlerle, şehrimiz maalesef yanlış bilgilendirildi.

6306 sayılı kanun, 2012 yılında yayınlandığında, bu kanun “afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi” hakkındaydı ve şöyle bir hüküm içeriyordu: Yerel idare bir yeri “riskli alan” ilan edilmesi noktasında bakanlığa teklif ettiğinde, o alan Bakanlar Kurulu kararıyla “riskli alan” ilan edilir ve bu alan üzerinde bulunan bütün kamu taşınmazları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesine geçer.

Malumunuz, ülkemiz bir anayasa devletidir. Anayasa’nın altında kanunlarımız, onun altında yönetmeliklerimiz, onların da altında genelgelerimiz bu şekilde yürütülür. Kimi anayasanın verdiği yetkiyle atanır, kimi ise anayasal yetkiyle seçilir. Dolayısıyla, kanunlarımızda seçilmişle atanmışın görevleri ayrı ayrı belirlenmiştir. Herkesin görevi kanunlar ölçeğinde tanımlanmıştır.

Bu kanun ölçeğinde, kapalı pazar da diğer sekiz taşınmazla beraber bunların içinde eski Milli Eğitim binası, Bayat Pazarı’nın olduğu yer, eski Maliye lojmanları, Balıkçılar Pazarı’ndaki arsalar ve kamu lojmanları da bulunmaktadır ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız uhdesine geçmiştir.

Tabii, bu riskli alanlar çalışılırken, bakanlık olarak bir protokolle bu taşınmazların tamamını Büyükşehir Belediyemize devrettik. Kıymetli dostlar, devretme koşullarında riskli alanların yeniden yapımı süreçleri bulunuyordu. Fakat gelinen noktada burada detayına giremeyeceğim, kimseyi de suçlamak niyetinde değilim; zira böyle güzel bir atmosferi kimsenin bozmasına müsaade etmeyelim, süreç aksadı, projeler gerçekleştirilemedi.

Sayın Ayşe Ünlüce de hukukçu, bu konuları belki içimizde en iyi bilenlerden birisidir. Kanunun amir hükümleri kapsamında taşınmazlar yeniden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı uhdesine geçti.

Ben de bu şehrin çocuğuyum, 40 yıldır ailemle birlikte bu şehirde yaşıyorum. Şehrimizin sembolik bir yeri. Böyle merkezi bir noktaya geldiğinizde arka tarafa bakıldığında, çok izbe, hiçbir fonksiyonu olmayan bir alan görüyoruz. Ne otopark, ne yol, ne pazar…  Ayrıca pazarcılarımıza da bir dağınıklık oluşmuştu bu vesileyle. Çok sağlıksız bir görüntü ortaya çıkmıştı.

Bu durumu kanun kapsamında daha önce de konuştuk, fakat maalesef bir mesafe kat edemedik. Özellikle Ayşe Ünlüce Başkanımızın bu konuyu çözmesi için bizlerle ve bürokratlarla oturduğumuzda sağ olsunlar, Eskişehir milletvekillerimiz de şehrimizin bir kazanımı olarak bu meseleyi sahipleniyorlardı. Konuyu Sayın Bakanımıza da hep birlikte ilettiğimizde, Sayın Bakanımız Murat Kurum Beyefendi’nin de bu konudaki müsbet yaklaşımları sayesinde, yeniden bir protokolle kapalı pazar işini bugün gündemimize taşımış bulunuyoruz.

Bu süreçte Sayın Belediye Başkanımıza, sayın milletvekillerimize, bu konuyu gerçekten gündemde tutan AK Parti İl Başkanımız Gürhan Bey’e, Pazarcılar Odası Başkanlarımıza gönülden teşekkür ediyorum. Konuyu sürekli gündemde tuttular ve Ankara nezdinde bir protokol kapsamında çözülmesini sağladılar. Şehrimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum."

İnönü'de çalışmalar devam ediyor İnönü'de çalışmalar devam ediyor

Whatsapp Image 2025 04 29 At 16.27.10

Süreçte destek veren herkese teşekkür eden Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce ise açıklamasında şu cümlelere yer verdi:
"Yaşanan bir kentsel dönüşüm süreci vardı, hatırlarsınız 8 mahalleyi kapsayan kentsel dönüşüm alanıyla ilgili bir süreç yaşadık. Aslında süreci biraz da seçimden sonraki siyasi atmosfer şekillendirdi. Seçimden sonra, il başkanı Gürhan Albayrak, meclis üyemiz Ahmet Sivri ve o dönemin Kadın Kolları Başkanımızla birlikte bana hayırlı olsun ziyaretine geldiler. Sonrasında biz de il başkanı Talat Yalaz’la birlikte kendilerine iade-i ziyarette bulunduk.

Bu iade-i ziyaret sırasında bize dediler ki: “Eskişehir’de bekleyen, bizim çözebileceğimiz konular varsa, bunları bize dosya halinde bildirirseniz çözme konusunda gerekli gayreti gösteririz.”
Bizim de Büyükşehir Belediyesi’nin Bakanlıkta bekleyen yaklaşık 9-10 konusu vardı. Talat Yalaz Başkan’la birlikte bu konuların üzerinden geçtik ve en önemli olanlarını gönderdik. Bunlardan biri Kurtuluş Pazar Yeri, biri hafriyat alanımızla ilgili bir konuydu, bir diğeri ise mezbaha süreciyle ilgiliydi. Başta olmak üzere bekleyen tüm konularımızı ilettik.

Sonrasında, bakanlıktan randevu verilmesiyle birlikte gidip bu konuları anlattım. Onlar da yardımcı olabilecekleri konularda dosyaları aldılar ve incelediler. Onay gelmişti. Hafriyat alanıyla ilgili de olumlu bir gelişme oldu. Aslında o çok gündeme gelmedi ama Eskişehir için gerçekten çok önemli bir konu. Biliyorsunuz, hafriyat alanımız dolmak üzereydi ve Eskişehir’in büyük bir hafriyat alanına ihtiyacı vardı. Oranın da tahsisi gerçekleşti. Ardından pazar yeriyle ilgili sorun da çözüldü.

Bugün de sizlerle birlikte kapalı pazar yerinin nasıl yapılacağını konuşuyoruz. Her işlerden sorumlu daire başkanımız bu süreci yürütecek. Korhan arkadaşımız da burada. Yanlış bilmiyorsam, ihalesini 9 Mayıs’ta yapacağız. Yapılacak ihaleyle birlikte hızlıca yapımına başlayacağız ve ben inanıyorum ki ihale süresinden daha önce tamamlayabileceğiz. Böylece pazarcılarımızı ve Eskişehir halkını temiz, güvenli, hijyenik ve sağlıklı bir kapalı pazar yerine kavuşturmuş olacağız.

Bu vesileyle, İl Müdürümüze, İl Başkanlarımıza, kıymetli milletvekillerimize, pazarcı esnafımıza, Pazarcılar Odamıza ve başta Ekrem Birsen olmak üzere bu konuda gayret gösteren tüm oda başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum.

Aynı zamanda şehrimizin tarihi hafızasını da canlandırmış olacağız. Evet, belki kapalı pazar alanı şehrin başka bir noktasında da yapılabilirdi, başka bir yerde de hizmet verebilirdi. Ama burası gerçekten şehrin hafızasıdır. Uzun yıllar boyunca burada kapalı pazar yerimiz, şehrin insanlarına yiyecek ve içecek sağlamıştır. Biz hem şehrin hafızasına saygı duruşu niteliğinde hem de Eskişehirlileri bu güzel tesisle buluşturacağımız için mutluyuz, gururluyuz.

Ne mutlu bana ki Allah bana Eskişehir’e hizmet etmeyi nasip etti. İnşallah, bu nasip ettiği hizmet sürecinde, önümüzdeki dört yılda tüm vaatlerimizi tek tek yerine getiririz ve kıymetli Eskişehirlilere güzel, konforlu ve huzurlu yaşayabilecekleri bir şehir sunarız. Tabii ki bunu bütün Eskişehirlilerle, tüm paydaşlarımızla birlikte başaracağız."

Yeni Pazar yerinde detaylı bilgileri ise, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Metin Bükülmez şu cümlelerle aktardı:


Kurtuluş Pazar Kapalı Pazar Yeri, mevcut kalınlıkla kuruluş pazar yerinin kendi pazar faaliyetleriyle desteklenmektedir.
Pazarcı müvekkillerimizin, model bir şekilde sağlıklı koşullarda ürünün en iyisini sunmak amacıyla Kurtuluş Mahallesi'nde işlem gören eski pazar yerinin dönüşümü tamamlanmıştır. Ayrıca Pazarcılar Odası Başkanlığımızla yapılan görüşmeler ve onların istekleri de dikkate alınarak proje geliştirilmiştir. Yapım işi ihalesi, 9 Mayıs 2025 tarihinde gerçekleştirilecektir.
İşin süresi 24 ay olarak planlanmıştır. Ancak hedefimiz, 24 aylık süreci tamamlamadan kapalı pazar yerini hızlı bir şekilde inşa ederek hizmete açmaktır.
Yapı; bodrum kat, zemin kat ve bir adet asma kattan oluşacak, toplamda 15 bin 881 metrekarelik bir inşaat alanına sahip olacaktır. Mevcut yaya ve araç girişleri, şu anda yıkılan pazar alanı üzerine inşa edilecek tesisin vaziyet planına göre düzenlenmiştir.
Pazar yerimizin mevcut alanında, kapalı pazar alanı, idare ofisleri, et şarküteri ve balıkçılık mekanları yer almaktadır.
Kurtuluş Kapalı Pazar Yerinin bodrum katında 137 adet normal ve 6 adet engelli bireylere tahsisli olmak üzere toplam 143 araçlık otopark planlanmıştır. Otopark kat yüksekliği 4.20 metre olarak belirlenmiş, pazarcı esnafımızın araçlarının rahatlıkla giriş çıkış yapabilmesi sağlanmıştır.
Bodrum katında ayrıca 44 adet soğuk hava deposu ve diğer depolar da planlanmıştır. Bunun dışında teknik mahaller, yangın ve yağmur suyu depoları, otopark havalandırma sistemi, jeneratör odası ve elektrik odası da bulunmaktadır. Kadın ve erkek mescitleri planlanmış, iki adet yük ve dört adet kullanıcı asansörü yerleştirilmiştir.
Şarküteri ve balıkçı dükkanlarıyla ilgili yapılan planlamada, sokağa cepheli 27 adet balıkçı dükkanı ve 17 adet, her biri 28 metrekarelik et-kasap-şarküteri dükkanı yer alacaktır. Bu dükkanlar için bodrum katta depolama alanları oluşturulmuştur.
Girişler dört ayrı noktadan sağlanacaktır. Kapalı pazar alanı, et-kasap-şarküteri dükkanları ve balıkçılara rahat ulaşım hedeflenmiştir. Çalışan birimler için ayrıca iki adet tartım ve kalibrasyon odası, zabıta odaları, üretici market alanı, büfeler ve Pazarcılar Odası için ofis planlanmıştır. Bebek bakım odası da ayrıca projeye dahil edilmiştir.
Islak hacimlerde iki kadın, iki erkek, iki engelli WC ve bir temizlik odası planlanmış, bunlar kolay erişim noktalarına yerleştirilmiştir. Halkın ve esnafın yararlanabilmesi için dört noktada çay ocakları oluşturulmuş, ayrıca mal kabulü ve çöp alanları da düşünülmüştür.
Pazar alanında 57 öbekten oluşan toplam 216 adet 3x3 metrelik tezgah planlanmıştır. Her tezgah için ayrı su temin sistemi kurulacak ve drenaj çalışmalarıyla hijyen sağlanacaktır. Izgara çalışmaları da yapılacaktır. Tezgahlar dörtlü öbekler halinde, her biri 6x6 metrelik alanlar şeklinde yerleştirilecektir. Tezgahlar arası mesafeler eşit ve erişimi kolay olacak şekilde düzenlenmiştir. Elektrik bağlantıları, aydınlatma üniteleri ve gerekli tak sistemleri üst kısımda yer alacaktır.
Kurtuluş Kapalı Pazar Yerinde, bin 705 metrekarelik inşaat alanına sahip bir asma kat yer alacaktır. Bu katta, Çevre Şehircilik Bakanlığı kullanımına uygun çok amaçlı mahaller planlanmıştır.
Asma katta; 650 metrekarelik bir alan ve 670 metrekarelik çok amaçlı salonlar tasarlanmıştır. Ayrıca ofisler, kadın-erkek-engelli tuvaletleri, merdivenler, asansörler ve bir çay ocağı birimi yer alacaktır.
Toplamda asma kat alanı  bin 705 metrekaredir. Kurtuluş Pazar Yerinin tamamlanmasıyla çevre düzenlemeleri de gerçekleştirilecektir.