“Gelişmiş Yaşlı Bakım İçin Ortak Veri Alanı” adı verilen proje, Almanya merkezli Celtic Next teknoloji destek programı kapsamında onaylandı.
Toplam bütçesi 5 milyon Avro olan projede Türkiye’nin yanı sıra İrlanda, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan’dan kurumlar yer alıyor. Türkiye’de bu alanda destek alan tek kamu kurumu olan Tepebaşı Belediyesi, projeyi Eskişehir merkezli Metasoft firması ile birlikte yürütecek.
Proje Alzheimer Konukevinde Uygulanacak
Proje kapsamında yapay zekâya entegre edilmiş gelişmiş kamera ve sensör sistemleri kullanılarak, Melih Savaş Yaşam Köyü’nde yer alan Alzheimer Konukevlerinde pilot uygulamalar yapılacak. Bu sistem sayesinde yaşlı bireylerin sağlık durumlarının önceden tespit edilmesi ve bakım süreçlerinin daha verimli hale getirilmesi amaçlanıyor.
Yapay zeka ile analiz edilecek veriler, hem bakım hizmetlerinin kalitesini artıracak hem de bu alanda geliştirilecek yeni teknolojilere zemin oluşturacak.
2025’te Başlayacak, 2028’de Tamamlanacak
Projenin 2025 yılının Ekim ayında başlaması ve 2028 yılının Eylül ayında tamamlanması planlanıyor. 3 yıllık süreçte, elde edilecek sonuçların değerlendirilmesi ve sürdürülebilir yapay zekâ çözümlerinin oluşturulması hedefleniyor.
Vecihi Hürkuş Havacılık ve Teknoloji Parkı’nda düzenlenen proje tanıtım toplantısına, Tepebaşı Belediyesi yöneticileri, Metasoft firması temsilcileri ve proje ortakları katıldı. Toplantıda proje hakkında teknik bilgiler paylaşıldı.
Projenin tanıtım toplantısında konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, "Gelişmiş Yaşlı Bakım İçin Ortak Veri Alanı Projesi ile Türkiye’de bir ilke daha imza atıyoruz. Yapay zeka temelli bu proje ile ülkemizden bu alanda hibe almaya hak kazanan ilk ve tek kamu kurumu olduk. Almanya merkezli bilişim kümesi Celtic Next’in onayladığı toplam bütçesi 5 milyon Avro olan projeden aldığımız 422 bin Avro’luk hibe, sadece bir maddi kazanım değil, aynı zamanda uluslararası alanda Tepebaşı Belediyesi’nin vizyonuna duyulan güvenin de göstergesidir. Celtic Next grubuna projemizi sunduk. Grup, 5 ülkeden 12 ortakla beraber katıldığımız projemizi kabul etti. Bizimle beraber 4 ülke İrlanda, Slovenya, Çek Cumhuriyeti ve Macaristan bu projede yer alacak. Yapay zeka uygulamalarını; Melih Savaş Yaşam Köyü’ndeki Alzheimer Konukevlerinde kalan vatandaşlarımız için kullanacağız. Deneyimli vatandaşlarımızın günlük yaşamını kolaylaştıracak, konforlarını artıracak bir sistem kurmayı hedefliyoruz. Kurulacak sistem ile gelişmiş kamera ve sensör sistemleri yapay zeka ile entegre çalışacak. Deneyimli vatandaşlarımızın sağlık durumu önceden tespit edilerek yapay zeka tabanlı yeni uygulamalara da katkıda bulunacak. Bu yönüyle sadece bakım süreçlerine değil, yeni teknolojilerin gelişimine de katkı sunacak bir yapı kuruluyor" dedi.