Milli Eğitim Bakanlığı, özel okullarda velilerden alınan yemek, kıyafet ve kırtasiye gibi hizmetlere yönelik ödemeleri sıkı denetime tabi tutuyor. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, bu hizmetler için belirlenen ücretlerin artık "ücret tespiti" kapsamına alındığı ve ödemelerin okulun kurumsal banka hesabına yatırılmasının zorunlu hale geldiği belirtildi. Ayrıca, bu tür hizmetlere ilişkin anlaşmaların üçüncü şahıslar yerine doğrudan kurum yönetimi tarafından yürütülmesi gerektiği vurgulandı.
Bakanlık, illere gönderdiği yazıda, "Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği"nde yapılan değişikliklerin 3 Ocak 2025 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlattı. Yönetmelik’in 53. maddesine eklenen yeni bir hükümle, özel okullarda sunulan tüm hizmetlerin "ücret tespiti" kapsamına alındığı ifade edildi. Yönetmelik’in 55. maddesi gereğince ise eğitim ücretlerinin yanı sıra diğer hizmet bedellerinin de okul adına açılan banka hesaplarına yatırılması zorunlu kılındı.
Her hizmet kayıt altına alınacak
Milli Eğitim Bakanlığı’nın yazısında, özel okulların hizmet alımı yöntemiyle sunduğu tüm hizmetler için mevzuata uygun ücret belirlemesi yapması gerektiği belirtildi. Bu ücretlerin, belirlenen sürelerde ilan edilmesi ve velilerle yapılan kayıt sözleşmelerinde açıkça yer alması gerektiği kaydedildi. Aynı kurucuya ait ya da marka lisansı ile faaliyet gösteren okullarda, mal ve hizmetlerin elektronik ticaret gibi yöntemlerle temin edilmesi durumunda da ücret ilanı zorunluluğunun geçerli olduğu vurgulandı.
Ders kitapları dışındaki materyaller
Bakanlık, özel okullarda yalnızca MEB onaylı ders kitaplarının okutulmasının esas olduğunu ifade etti. Ancak, ders kitaplarının dışında isteğe bağlı olarak kullanılan yardımcı eğitim materyalleri için de ücretlerin yönetmelik hükümlerine uygun şekilde belirlenip ilan edilmesi gerektiği bildirildi. Okullarda doğrudan hizmet sunulmasa bile, elektronik ticaret gibi yollarla temin edilip yaygın olarak kullanılan eğitim materyalleri ve öğrenci kıyafetleri için de aynı kuralların geçerli olduğu belirtildi.
Yemek ve kahvaltı ücretleri
Velilerin, yemek ve kahvaltı hizmetleri için üçüncü kişilerle doğrudan anlaşma yapmasının uygun olmadığına dikkat çekilen yazıda, bu hizmetlerin kurum yönetimi ile anlaşma yoluyla yürütülmesi gerektiği ifade edildi. Bu kapsamda, yemek ve kahvaltı ücretlerinin de okulun kurumsal hesabına yatırılması zorunluluğu getirildi.