Sigara dumanında bulunan kimyasal maddelerin solunum yollarının koruyucu mekanizmalarına zarar verdiğini belirten Bildirici, bu durumun akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, enfeksiyonlar ve alerjik hastalıklara yol açabileceğini vurguladı. Yapılan araştırmaların, sigara kullanan bireylerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koyduğunu ifade etti.
Tütünle mücadelede elde edilecek başarı sayesinde, sağlıklı ve bağımlılıktan uzak nesillerin yetişmesine katkı sağlanacağını belirten Bildirici, bununla birlikte kanser, kalp-damar hastalıkları gibi kronik hastalıklar ile bu hastalıklara bağlı yaşam kayıplarının önlenebileceğini ifade etti.
Sigara kullanımının dünya genelinde her yıl yaklaşık 6 milyon insanın beklenenden önce ölümüne yol açtığını hatırlatan Bildirici, bu ölümlerin yaklaşık 600 bininin pasif içicilik nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Ayrıca, yeterli önlemler alınmadığı takdirde 2030 yılına kadar sigaraya bağlı ölümlerin 8 milyona ulaşacağı ve bu ölümlerin %80’inin düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşanacağının tahmin edildiğini ekledi.
Sigara bağımlılığıyla mücadele eden bireylere seslenen Bildirici, sigaranın bir hastalık olduğunu kabul etmeleri gerektiğini ve bu süreçte kendilerini suçlamadan, kararlılıkla destek alarak ilerlemelerini önerdi. Sağlık Bakanlığı’nın ücretsiz hizmet veren ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı üzerinden destek alınabileceğini, bu hat aracılığıyla en yakın Sigara Bırakma Polikliniği’ne yönlendirme yapıldığını belirtti.