Risk Analiz Merkezi tarafından yürütülen çalışmalarda, çok boyutlu vergisel risk unsurları dikkate alındı. Riskli olarak değerlendirilen mükellefler için uygulanacak denetim türleri, risk puanları ve gönüllü uyum düzeylerine göre çeşitlendirilecek. Yüksek riskli mükelleflerde kapsamlı "aramalı inceleme" yöntemleri devreye alınırken, daha düşük risk grubundakiler için “izaha davet”, “sınırlı inceleme” ve “gönüllü uyum” gibi esnek uygulamalar tercih edilecek.

İlk kez devrede

Bakanlık, bu yıl ilk kez uygulamaya koyduğu “Beyanname Gözetim Programı” ile gönüllü uyum potansiyeli taşıyan ancak riskli görülen mükelleflerle beyanname öncesinde temasa geçerek bilgilendirme yapıyor. Bu adımın, mükelleflerin daha doğru ve dikkatli beyanda bulunmalarını teşvik etmesi bekleniyor.

Kripto piyasasında şok düşüş: Yüzde 90 değer kaybetti Kripto piyasasında şok düşüş: Yüzde 90 değer kaybetti

Riskli mükellef gruplarına özel müfettiş atamalarıyla sahada gözetim süreci de başlatılmış durumda. Beyan sonrası alınan geri bildirimlerle birlikte risk değerlendirmeleri güncellenerek, uyum gösteren mükelleflerin denetim kapsamından çıkarılması planlanıyor. Böylece sınırlı denetim kaynaklarının daha verimli kullanılması ve denetim etkinliğinin artırılması hedefleniyor.

Bakan Şimşek’ten çağrı: “Gönüllü uyum için harekete geçin”

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede hem sahada hem masada kararlılıkla hareket ettiklerini belirtti. Şimşek, “Amacımız, ileri analiz teknikleri, saha denetimleri ve izaha davet mekanizmasıyla vergiye gönüllü uyumu artırmak. Tüm mükelleflerimizi, Maliye kapılarını çalmadan bu sürece dahil olmaya davet ediyorum. Riskli görülen ve ileride yüksek cezai müeyyidelerle karşılaşmak istemeyen mükelleflerimizi izaha bekliyoruz,” dedi.

Kaynak: Haber Merkezi