Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı özel program ve proje uygulayan okullarda görev süreleri dolan öğretmenlerin bir kısmının yeniden atanması ve yer değiştirme süreçleri tartışma yarattı. Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 2024 yılında performans değerlendirmesi yapılamadığı için atama takviminin bir yıl ertelendiğini belirtti. Tekin, “Bu yıl Ocak ayı başında takvimi ilan ettik,” dedi.
Bakan Tekin, görev süresi sona eren öğretmenlerin mağduriyet yaşamaması için yer değiştirme sürecini erken başlattıklarını ifade etti. “Görev süresi uzatılmayacak arkadaşlarımızın sıkıntı yaşamaması için süreci erken başlattık. Yer değişikliği talebinde bulunabilsinler diye onlara pozitif ayrımcılık yaptık,” şeklinde konuştu. Velilere de seslenen Tekin, eğitim kalitesinin öncelik olduğunu vurgulayarak, “Velilerimiz rahat olsun, eğitimi daha ileri taşıyacak bir sürecin içindeyiz,” dedi.
Bakan Tekin, yayımlanan listede 38 bin öğretmenin yer aldığını ve bunların yüzde 80’inin görev sürelerinin uzatıldığını, yaklaşık 6 bin öğretmenin ise görev süresinin uzatılmadığını belirtti.
Muhalefetin eleştirilerine de yanıt veren Tekin, bir siyasi parti genel başkanının “ele geçirmek” ifadesine tepki gösterdi. “Kimden neyi ele geçiriyoruz? Biz Milli Eğitim Bakanlığı’yız. Bu ülkenin çocuklarıyla kendi siyasi kariyeri için uğraşmasın. Türk demokrasisine zarar vermesin,” diyerek muhalefeti eleştirdi. Tekin, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in söylemlerinin partiye zarar verdiğini de savundu.
Ülke genelinde 20 okulda protestolar düzenlendiğini aktaran Tekin, bu eylemlerin büyük ölçüde öğrenciler ya da öğretmenler tarafından değil, mezunlar derneği gibi sivil toplum kuruluşları tarafından organize edildiğini iddia etti. Tekin, öğretmen ve idarecilere teşekkür ederek, “Bu saçma sapan çağrılara kulak vermeyip okullarımızı bir siyasi partinin politik amaçları için manipüle edilen mekanlar haline dönüştürmedikleri için teşekkür ediyorum,” dedi.