Yapılan açıklamaya göre, birinci çocuk için bir defaya mahsus 5 bin TL ödeme yapılacak. İkinci çocuk için ise doğumdan itibaren 5 yaşını tamamlayana kadar (60. ay dahil) aylık 1.500 TL destek verilecek. Üçüncü ve sonraki çocuklar için de aynı şekilde 5 yaşını tamamlayana kadar aylık 5 bin TL ödeme gerçekleştirilecek. Bu tutarları artırma yetkisi ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tanındı.
Ödemeler, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu’ndan karşılanacak. Doğum yardımı, herhangi bir vergi veya kesintiye tabi olmayacak ve haczedilemeyecek şekilde düzenlendi.
Ayrıca, yardım alanların gerçek dışı beyanda bulunarak yersiz ödeme alması durumunda, bu tutarların geri ödenmesi gerekecek. Yersiz ödemeler, ödeme tarihinden tahsil tarihine kadar geçen süre için 6183 sayılı Kanun’un 51. maddesindeki gecikme zammı oranına göre hesaplanacak faizle birlikte bir ay içinde iade edilecek. İade yapılmaması halinde ise alacak, ilgili vergi dairesine bildirilerek kanun hükümlerine göre takip ve tahsil edilecek.
Doğum yardımı başvurusu nasıl yapılır
Doğum Yardımı başvurusu, canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.
Başvurular, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.